Notater |
- Charles betegnes som den brogede børnefloks mest romantiske element. Han blev søofficer og karakteriseredes i eftertiden som den smukkeste og eleganteste af brødrene (der i datidens København omtaltes som De Engelske eller De Adelige Hansener), hjerteknuseren blandt dem. Han døde , mens han som kaptajn førte faderens barkskib FELIX hjem fra Indien. Besætningen ville, som skik var, sænke ham i havet, men styrmanden besluttede sig til at anløbe Sct. Helena, hvor mandskabet begravede ham på kirkegården og hvor familien sidenhen lod rejse et kors med indskriften: DYBT SAVNET AF ELSKEDE I HJEMMET.
I slægten går den muntre skrøne, at da man skulle overføre Napoleon 1.'s lig fra St. Helena til Invalidedomen i Paris, tog man Onkel Charles i stedet, hvorfor det hører sig til, når slægten besøger Invalidedomen, at man letter på hatten og hilser Onkel Charles! Det er en munter skrøne, der passer godt til slægtens selvbevidsthed OG til dens humor; men en skrøne er det jo.
Napoleon Bonaparte, de franskes kejser under navnet Napoleon 1. i perioderne 1804-1814 og 1815, fødtes 15/8-1769 i Ajaccio på Korsika, og døde på St. Helena 5/5-1821; efter slaget ved Waterloo 18/6-1815 overgav han sig til den britiske regering, der fik ham forvist til øen St. Helena. I 1840 lod Kong Ludvig-Filip Napoleons jordiske rester bisætte i en sarkofag i Église du Dôme des Invalides i Paris. Begivenheden blev omtalt bl.a. i Berlingske Tidende for den 24/12-1840, hvis referent Jørgen Larsen beskrev, at der inde i Paris udfoldede sig en række bannere og triumfdekorationer fra Triumfbuen de l'Etoile - dette gigantiske monument, hvortil Napoleon selv lagde grunden i 1810 - til Place de la Concorde og videre gennem byen til Invalidehotellet, hvor overdragelsen fandt sted. Prinsen af Joinville sagde: " Sire! jeg overgiver Dem Kejser Napoleons lig", hvortil Kongen med kraftig stemme svarede: "Jeg modtager det i Frankrigs navn!"
Da Onkel Charles døde i 1863 var Napoleon for længst overført til Paris.
Men vi siger fortsat: "Dav, Onkel Charles!", når vi står ved Napoleons smukke sarkofag.
*******
Denne historie fik en munter efterskrift, da Nils Wirenfeldt Asmussen den 17/11-2002 i Berlingske Tidende i et læserbrev omtalte de mange myter, der findes omkring Napoleons død i 1821, og specielt en myte med dansk relation. Herefter skulle en ung dansk søløjtnant Hanssen være blevet afskibet på St. Helena for at blive behandlet for en alvorlig tropesygdom, som han dog døde af samme dag som Napoleon. De to lig blev angiveligt forbyttede, hvorefter spørgsmålet rejser sig om, hvem der er gravsat i Paris: den lille korsikanske kejser eller den høje danske søløjtnant!! - På min forespørgsel til Nils Wirenfeldt Asmussen om, hvem søløjtnant Hanssen var, modtog jeg det svar, at det vidste han ikke, men historien stammer fra hans afdøde svigerfar, overlæge H.O.Bang (fader til Karen Blixen museets leder - og god ven med min afdøde fætter Karsten Knudtzon), der langt tilbage var beslægtet med familien Hanssen - med 2 s'er i navnet - og myten er en familiehistorie, ganske svarende til vor historie om Onkel Charles. Årsagen til myten var angiveligt, at søløjtnantens skibskolleger ved begravelsen på St. Helena skulle have undret sig over hans meget korte kiste, da søløjtnanten var en høj mand; Napoleon var, som vi ved, en lille korpulent herre!
|